Thursday, September 13, 2012

Rumah : 90% Siap... Agak Laaaa....

Assalammualaikum......


Gegirl Hana tak jadik anto kt Babysitter.. Sebab anak beliau kene cikenpop...
Hari first aku anto Gegirl Hana aritu, petang tu makcik aku call mak suruh amik
Gegirl Hana bawak balik sebab cikenpop anak dia dah naik...

Masa mak call aku cakap anak Cik Linda demam cikenpop,
terusssss hati aku tak senang,.. ye la, takot lak terjangkit kt anak aku... siannnn..

Tapi alhamdulilah, takat ni tengok, Gegirl Hana kite ok-ok je... ;)

Hati kembali senang bila mak sendiri yang jaga Gegirl Hana...
tapi badan plak tak senang sebab kene berulang.. huuuuuu...

Oh, ye.... dah lama tak cerite pasal rumah kan...
weekend lepas, saja je lalu area rumah kiteorang beli tu,
Memang jadik kebiasaan kiteorang lalu situ every weekend nak tengok progress..

Tengok-tengok dia dah tar jalan semua...
Kiteorang pon balun je la masuk lorong umah kieorang.. kekekekeke

Terus terpa gi rumah kiteorang...

Ingat nak masuk la kejap dalam rumah tu kan, tapi......
Si kecit tu bole nangis tak menahan nak syusyu... hmmmm...

Cik abang benti depan gate rumah, terus aku keluo kan enpon..
nak amik gambo.. tak dapek masuk dalam, dapek tengok dari luo, pon jadi laaaa... hehehe




so, ini lah bakal menjadi rumah ku syurgaku...
home sweet home... 
;)
( gambar hari ahad, dapat snap ini sajer )


 - gambar berikut, di ambil pada hari semalam -
see the windows??
kecik kannnnn.. jimatttttt duit nak buat langsir.. kekekeke




sebahagian tanah yang ada...
jadik laaaa... daripada takde tanah kan..
boleh jugak mak jemah & pak bedol nak cucuk tanam...
green living gitu... cehhhhh!!




LIVING HALL
pada aku lah.............
macam kurang luas pulak hall ni...
kalau umah yang aku sewa skrg ni,
luas gilaaaa.... lagi luas daripada ni kot...
heyyy, bersyukur pleaseee... ;) 
Allahhhh......







TOILET MASTER BEDROOM
besar la jugak kalau nk bandingkan dengan toilet master bedroom 
umah yang aku sewa sekarang ni....
belah kanan tu actually dia memanjang lagi ke sana sikit..
so, boleh la aku mintak asben buatkan pintu cermin/kaca 
yang ala-ala toilet kat hotel tuuuuu..
hehehehe....





MASTER BEDROOM
tak dapek laaaa aku nak beli katil KING size....
kalau aku beli jugak, alamatnyaaaaaaa.......
sempit kan main laaaaa syorga ku yang satu ini...
huuuuuuuu.....





KITCHEN
ok la kan dapo beso gini... atleast, tak la belaga muntot
ngan asben nanti kalau tengah nak masak-masak...
hehehehe...
tapi aku rase, kalau dah letak barang kosi meja,
kitchencabinet bagai, msti agak sempit jugak kan...
but, it's ok.....
Belakang pintu tu ada ruang lagi... 
Bolehla kalau nak letak rak pinggan mangkuk ke,
nak buat lemari mcm stor ke,
nak sidai baju ke,
nak letak mesin basuh ke,
eh, macam-macam la ley buat kat ruang belakang tuuu...





Yang tiada dalam gambar adalah Bilik 2 & Bilik 3....

Tak nyempat nak amik gambar sebab tetibe je ade orang masuk rumah,
lepas tu cakap yang dia pembuat grill... hmmmmm, main masuk je tauuu abang ni...
Nasib baik cik abang ku gagah perkasa ada bersama... kaaahhhh!

Saja la tanye berapa upah dia amik kalau buat satu rumah camni..

RM 2100 jer......

hmmmm, tingkap cenonet gitu pn kau nak upah 2100 ke????
dah tu bukan wrougt iron plak tu kau bagi....
GOOD BYE laaaaa... baik kami carik orang lain yg lagi murah...

Insyaallah, maybe dalam sebulan dua lagi, dapat lah kot kunci rumah...
Yang belom siap cuma AIR & TNB je...
Yang lain aku tngok macam dah complete...

Haih, tak sabar rasanya nak duduk rumah sendiri...

Btw, rumah ni di Johor ye kawan-kawan..

Taman   :   Taman Pulai Indah, Kangkar Pulai
Pemaju  :   Huayang / Grandeur Park
Harga Rumah  :  RM 168,000 (klu x silap la) . after less kami dapat : RM 141,000.00
Luas  :  20 x 75

;)

22 kepoh-kepoh:

aTy _faRed~ said...

aty pon tak sabar nak masuk umah baru dalam sebulan 2 lagi insyaallah..:) murah ar umah besar ni kat sane masih less than 150k..kat rawang..umah besar ni dah 250k..kat shah alam..umah sebijik besar ni dah cecah 400k tau..!!! adeeyyhh......

AyongAtikah Zaid said...

Assalamualaikum...salam perkenalan..bestnya dah ada rumah sendiri! ramai betul kawan-kawan beli rumah kat area pulai indah ni...x sabar nak tunggu confirm jawatan, nak buat loan, nak jugak rumah 1...harga rumah makin meningkat...huhu...

elle's laaa~ said...

aty : kannnn... x sbr btul nk duduk umah sendiri tp kite x mcm aty, aty pndai deco2 umah....kite ni hameh btul bab2 deco...tp verangan jugak nk deco sdri..hehehe

ayongatikah: waaahhhh... awak nk beli kt mne nti??? beli la kt pulai indah jgk.. nnti bole jdik jiran setaman... heeee ;)

puan.mila said...

syoknya nak duk umah sndiri kn..asben kita ada umah tp dbg sewa kt org..sudhnya kitorg smpai skrg duk mncri umah sewa..sedihnya..ur master bedroom nmpk kecik kn?

Nor Arinee Mat Saaud said...

hi sis,

nti share la renovation and deco k...kongsi2 idea.

elle's laaa~ said...

puan mila : yup, master bedroom quit small sikit... bilik 3 je la beso.. huhuhu...

nor arinee : insyaallah sis.... will review on my blog soon.. for now, umah blom buat ape2 lg.. sbb blom dpt kunci kn... heee ;)

AyongAtikah Zaid said...

x decide lagi la nak settle down kat mane...hehe...

ciNDerella stRikEr said...

slm kenal.
seronok ada umah sendiri ni. tmbah2 plak kalo pandai mendeko. hehehe.

p.s: sy follow n linked ur blog ye. tq

Fainie said...

dapur best, luas..i punya kt garage tu pun ada rumput sekangkang kera tu jgk..masa pindah beriya berangan nk tanam serai n cili sume..smpi ni dh 4 bulan, tumbuh rumput, cabut rumput, tumbuh rumput balik jek la jawabnye..huhuuh

elle's laaa~ said...

cinderella : hehehe... i x pndai sgt bab2 deko mendeko ni.. tp i suke tgk org deko2 umah... heeee ;)

faini : dapo tu ok la kn.... hehehe, tanah tu nnti x tau lg kiteorg nk tanam ape... tah2 tanam pokok2 bunge je kot... serai cili kunyit tu semua, entah tanam ke idok... kekeke

JaSSNaNi said...

wow.. bestnye.. dah tak lama tu leh dok rumah sendiri... harga pun berbaloi sangat.. bukan senang nak dapat rumah camni dgn harga tu... kalau kat KL ni... langsung tak de.. mmmm.. kitchen mmg dah besar dah tu.. best dok bersila sambil tumbuk sambal belacan.. heheheh.. :)

bintanghati said...

best laa.. cantik umah...

Xora said...

besarnya dapoooor dia!!!!! suka sangat dapor besar cam tu. ni bukan takat takkan laga punggung, boleh buat kitchen island kat tengah2 tu pun muat.

MyHaPpInEsS said...

wow...beshnyer ader umah sendiri pasnie bolehla deko-deko pulak....

ctmz said...

bestnyerrr dh ade rumah sndiri.. =) nak jugak! hehe~

jom exchange link :
http://www.the-red-heart.blogspot.com/

yuyu jannah said...

ok la rumah ni..lebih kurang rumah saya jgk..mahal la kalau buat grill sampai rm2100. sy buat hari tu, tp kat trg la, grill sliding sume bru rm1700.siap free penyidai kain.hihi

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila pun bru tgok umh ila last week. seronok tgok progress umhkan.. tapi dapur uh awak besarlaaaa..besttt

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hai sis, Yana baru singgah sini..
wah, seronoklah ada rumah sendiri..kecik besar pun syurga :)

NuriY said...

Assalamualaikum. :)

Wah, awk duduk kt pulai indah jgk. Insya-Allah nanti saya pn akan pindah sana. Rumah saya acacia tu. Saya belum kahwin lagi, tahun depan insya-Allah. Rumah pn belum siap lagi tp even dah siap pn saya xkn duduk situ lagi sbb saya masih belajar. Insya-Allah nnt bakal suami akan duduk situ sorang2 dulu. Hehe..

orked violet said...

whoaa..best kan nak dpt umah br! =)

rs nye umah kite Lbh krg sme size except Sya ade tanah 10 kaki kt bLakang.tp tingkap kamu sangat unik!!

tringat mase excited br dpt umah.rajin sngguh kemas!nih da msk 3 bLn, da start maLas2 da.huhu.naseb mak everyday ade.ngeeee =)

BTW, Sya B2B.beLom kawen g.hehe.
Sya da foLLow bLog kamu.free, visit/foLLow Sya ye
sya-orked.blogspot.com

hazlynda kushairi said...

Patutlah die kate kite berjiran!!! Memang satu taman!!!!

Kunci dah dapat dah?

Rumah kami katanya awal tahun depan tapi dengor cete mungkin lepas raya boleh dapat dah. Ahhhhh kenape la cepat nauu?? Duit tabung pun belum sempat penuh.

Nanti share eh kawasan tu macamane.

Nanti kalau umah akak dah siap, jemputlah ke rumah!

Eh jap.... rumah kamu yg masuk dalam lepas rumah akak tu kan?

huayang grandeurpark said...

Harap-harap rumah puan tidak mengalami nasib seperti rumah saya (taman pulai indah juga)

http://huayang-grandeurpark.blogspot.com/