Wednesday, January 19, 2011

Berinai Haram Kah ?

Salam BBF ~



Just nk share ngan korang 1 video ni...
Jom.... Dengar kan same2 !




okey, aku kawen nnti, aku tak kan wat inai mcm bebunge2 bagai ..

patot la tunang aku boleh2 tak bagi aku nk wat berinai
bunga-bungaan bagai...

so, korang ape pendapat korang pasal berinai ni ???



notabelog : apepon, tu semua terpulang pada diri kite sendiri kan.. kalau rasa diri ni taknak menambah dosa yang sedia ada, apa salah nya kita amik langkah berjaga-jaga kan... PEACE yooo!

12 kepoh-kepoh:

yUmIe said...

betul tue..yg lain pn mungkin kte xtertanggung..huhu.but i'm lucky sbb i mmg xske yg create2 bunga bagai tue..rse rimas tgk tgn sndri.my mom lega giler ble tau ank die ni mmg xske..hihi

elle's laaa~ said...

yumie.... betol tu yumie... i pon, kureng gemar la nk lukis2 inai tuu..

Khalisa Ridzuan said...

yg ukir je mcm was2.berinai biasa tak slh :)

farahfatihah said...

pakai inai kat jari je...hukumnya sunat...

LittleSunshine said...

thanks for info =)

jooleata said...

alhamdulillah.. haha..

elle, pkai inai tumbuk sudah, xyah nak ber-henna² bagai.. serabut i tgok u.. :P

lgpun pkai kt jari je nmpak lebih kemas and plus jimat kos la jugak.. hihi

cadangan ajer..

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

Akak mmg x suke sgt ukir2 henna ni. Nmpk mcm semak. Lgpon bile nak abes nnt jd comot. Inai di hujung jari saje sudah cukup.

Xora said...

kat tangan, org cuma nak tgk cincin aje. kalau inai dah sama sarat dgn cincin, hilang seri cincin :p apa2 pun, amik yang simple, sampai bila2 pun takkan lapuk :)

mizz sue said...

Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak

Keputusan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-pemakaian-inai-bercorak-mengikut-syarak

elle's laaa~ said...

mizz sue : Thanks for info.... :)

haaa, korang semua blh rujuk kt Komen mizz sue kalau ragu2 ...

tapi kite nnti, kite nk pakai kt jari je laaa.. hehe..

Fariza said...

hehehehe.
tq.
pakai kat jari senang :)

~Ayu BnSyg~ said...

Yup2 betul info mizz sue tu. Nk way corak boleh tp tumbuh2 saje. Klu wat benda2 cam binatang ke mmg haram (Ayu pnah baca tp lupa dimana) Tp klu ragu2 better wat yg simple je kn?